8 juli 2016

Båtbröd

Det här var ju egentligen inte så svårt, jag är nog mest förvånad att jag inte tänkt på detta tidigare. Måste man ha en ugn för att baka bröd i en båt? Nä... det gick lika bra att steka brödet!

Och egentligen är det ju inte båtbröd utan glödbröd och fungerar säkert ypperligt på fjället. Jag kommer dock bara baka det i båten. 

Ingredienser
  • Ca 3 dl mjöl
  • ½ paket torrjäst
  • ½ tsk salt
  • "Några matskedar" matolja
  • Ca 1,5 dl vatten
  • Några nypor provencalska örter
Jag har en mjölblandning i båten som består av 2/3 vetemjöl och 1/3 grahamsmjöl, ekologiskt naturligtvis. Sen matolja, eftersom vi inte har ett bra kylsystem i båten kör jag med en rapsolja med smörsmak - då kan jag ha den till allt. 


Bakning
All bakning i båten sker kvällstid, eftersom degen ska kall jäsa under lock på natten. I kastrull blandar jag mjöl, salt och jäst. Sen tillsätter jag olja och vatten. Man får vara lite försiktig med vattnet eftersom det kan behövas mer mjöl på slutet.


Gräddning
På morgonen delade jag degen i 4 delar och plattade ut varje boll till kakor. Jag hade säkert fått plats med alla fyra kakorna i samma panna men nu tog jag dem två åt gången. Egentligen borde kakorna pickas med gaffel eftersom de annars lätt bränns vid (och jo, detta är viktigt så det gör vi nästa gång!)


Gräddningstid:
omkring 5 min på varje sida och på liten låga i torr stekpanna (inget matfett). Se till att kakorna är mjölade på båda sidor så fastnar de inte på pannan. Det här var lite trixigt för jag hade en besättningsmedlem som skrek på frukost varpå jag lockades höja värmen (större låga) till följd att brödet brändes.

Kolla några gånger så att värmen är lagom, bröden ska få lite färg. 
I brist på smör fungerade marmelad ypperligt!



4 januari 2016

Farmor Birgits julkola


JULKOLA (Fudge)

2 dl socker
2 dl sirap
½ dl grädde
½ dl mjölk
100 g smör
½ dl kakao
  1. Blanda allt i en kastrull
  2. Medelvarmt och smält
  3. När det kokar, dra ner värmen
  4. Börja med 20 min, gör sedan kulprov
  5. Häll ut på bakplåtspapper i form
  6. In i kylen
  7. Klipp 70 st papper 10x6 cm (omslag)
  8. Klipp kolan i 3 cm breda remsor.

Afrikana

En klassiker hemifrån Marstrand som uppfanns av Anders Lundin i början av 70-talet då han jobbade på Grand i Marstrand. Rätten inspirerades av lokal mat i Afrika där man serverades kött i curry med tillbehör och ris, starkt men gott. Anders uppfann Afrikana; lite sötma, lite syra och lite milda smaker och samtidigt starkt så att man fick svettpärlor i pannan.

Afrikana är, liksom tacos, en social rätt som ska serveras i små skålar och karotter på bordet. När man serverar hamnar köttet i mitten som ett litet berg och tillbehören i prydliga högar runt om. Servera med ris, syltlök, ananas, jordnötter, banan, mandarinklyftor, gurka och tomat.


Nu till nyår var det dags igen, men jag mindes inte receptet för currysåsen så jag började ringa systrarna. Först hon som gör det på det "enkla viset" och sedan till experten. Efteråt fick jag reda på av den första systern att jag fått receptet på den "krångliga" varianten

Currysåsen till Afrikana

  • Fräs lök och curry i smör. 
    • Det skall vara ganska mycket curry och tänk så här: ta i så att du spricker och sen ta lika mycket till. Detta för att du, liksom jag, naturligtvis fegar och är lite för försiktig. 
    • Curryn skall fräsa för att smakerna skall komma fram. 
    • Löken kan köras i en stavmixer för att verkligen få nytta av alla smaker.
  • Häll på spadet från mandarinklyftorna. Ta allt om du inte har mango chutney. 
  • Blanda i en tärning hönsbuljong, späd med vatten om det behövs.
  • Häll på riktig grädde (så att det inte skär sig) och smaksätt gärna med madeira eller sherry (du vill åt plommon smaken, samma med mango chutney).

Jag använde klar köttbuljong och lite ananas salsa, det gick bra det med :)

Skär fläskfilén i bitar av en tärnings storlek, krydda med salt/peppar, stek gyllenbruna och lägg i grytan. Tänk på att griskött inte får vara rosa och att ju längre köttet puttrar i såsen, desto mörare blir det.