15 april 2015

Hönökaka

Note to myself: 
Receptet finns på tidningen Hembakat:s webbsida, men utifall att det försvinner gör jag en säkerhetskopia till mig själv här.


Hönökaka är ett tunt, platt mjuk bröd som är uppkallat efter Hönö i Göteborgs skärgård. Fiskarna och bönderna i området bakade brödet förr och i dag är det en klassiker, som tyvärr bara går att få tag på hemma i Sverige...  


Det där med kruskaveln, som jag lite funderat hur man skulle göra med. Om man nu får tag på en i Finland...

Från Hembakat:
Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.

I vanlig ordning...
...har jag lite problem med att få tag på "rätt" mjöl. Eller kanske får jag rätt mjöl fast det heter annorlunda eftersom Finlandssvenska inte alltid stämmer överens med rikssvenska. Rågsikt är en sån mjölblandning att jag inte alltid finner den. 

Till dubbelsats tog jag 4 dl grahamsmjöl, 1 dl rågmjöl och resten "halvgrovt" vetemjöl.




1 kommentar: