19 januari 2014

Pizza


I lördags stod det pizza på önskelistan och just när jag skulle börja göra degen kom Wonder Woman helt oväntat och hjälpte mig. Denna pizzadeg härstammar från min första brödmaskin men det är den absolut godaste pizzadeg jag nånsin gjort och sen dess är det bara den här som gäller!

PIZZADEG (grundrecept)

  • 230 ml vatten
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk salt
  • 400g vetemjöl
  • 2 tsk torrjäst


Wonder Woman fyllde pizzan med tomatsås, ekologisk prickig korv, ananas, pizzaost och mozarella ost.


8 januari 2014

Rabarberpaj

En Kalle klassiker! Så enkelt, så snabbt och så gott! Och det bästa av allt, receptet fungerar till alla sorters bär och frukter så man kan följa säsongens växter allteftersom de mognar i trädgården. En rabarberpaj är alltid rabarberpaj, men jag undrar om inte favoriten är björnbär/blåbär. Den är smarrig! Ugnen brukar jag sätta på 200 grader, men det kanske räcker med 175. 

Först rensar jag frukten/bären och om det behövs delar dem. rabarberna brukar jag skära i-2 cm bitar.
   
Jag har inget exakt mått på mängden frukt/bär, de skall täcka botten på en form. Så man får anpassa formen efter tillgång istället ;)

   
Sen blandar jag två delar mjöl och en del socker. Eventuellt har jag 1 tsk vaniljsocker också. Till pajen idag använde jag 5dl vetemjöl och 2,5dl socker. Det bör vara så mycket att det täcker bären eller frukten.

    
Sen tar man fram en osthyvel och ett smörpaket och hyvlar av bitar som man täcker härligheten med.

    När formen/pajen är helt täckt så är det klart!
   
In i ugnen, nånstans i mitten brukar bli bra. Sen skall den stå inne tills den får fin färg. Bara för att jag visste att jag skulle blogga om det satte jag klockan på 20 min, men då var den inte alls klar.

   
Så jag lät den stå inne en stund till. Jaja, en stund blev 10 minuter men det hade säkert gått bra med 15 också. Gräddningstid är alltså nånstans mellan 30-35 min.

   
Andra bär/frukter Rabarber och lingon är ju lite sura, så där gör det inget om man får lite mer socker. Björnbär, jordgubbar, hallon och blåbär brukar vara lite sötare och då blir det lätt lite för sött om man har i lite för mycket socker. När jag gör äpplepaj brukar jag skiva den i tunna bitar och varva med kanel/socker blandning.

Trillians kycklinggryta

För 10-12 år sedan var jag inbiten Hattrick spelare och var bl.a. med i ett litet förbund som hette HET där jag träffade en hel rad sköna människor som jag fortfarande har kontakt med. Då, i början av 2000-talet, var Hattrick lite buggigt och med jämna mellanrum fick man "session timeout" och all information/text man skrivit bara försvann. 

Nån gång runt 2003-2004 var det nån som skulle ha en herrmiddag och en av förbundets tjejer svarade med ett recept på kyckling gryta. Lät intressant så jag kopierade receptet som det var och sen har det hängt med. Det är en helt fantastisk gryta och min fru älskar den.

Vi far 8-10 år tillbaka i tiden och dyker lagom upp i tiden för att vara med när Trillian surar... *fortfarande sur över session timeout* Men jag börjar om för din skull ;) *pust stånk och stööööön* Jag råkade av en händelse göra min favoritgryta nu i veckan. Men till vardags använder jag inte grädde, utan Kelda lagalätt som bara har 5% fett. Men eftersom det är fest så tycker jag du satsar på grädde. 



Okej receptet: Ingredienser:
  • Kycklingfiléer, räkna ungefär 1-2 stycken per person
  • Champinjoner, färska och så små som möjligt
  • Fänkål
  • Purjolök
  • Paprikor, röd, grön och en gul
  • Vitlök, 3-4 klyftor
  • Sweet chilisås, viktigt att det är just sweet chilisås
  • Cashewnötter
  • Grädde eller kelda lagalätt.
  • Ris att servera till. 
Hur du gör:
  1. Skär filéerna i bitar/strimlor. Stek gyllenbruna och krydda med salt och peppar. Brukar ta lite grillkrydda oxå.
  2. Om champinjonerna är små så låter jag dem vara hela, annars skär jag dem i halvor eller fjärdedelar. Häll ner dem i grytan och låt koka in.
  3. Vitlöksklyftorna skär du i små skivor. Alltså inte pressa, utan skivas. Ner i grytan.
  4. Under tiden som champinjonerna kokar in:
  5. Skär fänkålen i strimlor. 
  6. Purjolöken i 2 cm´s skivor.
  7. Skär paprikorna i ganska stora bitar.
  8. Sen häller du ner fänkålen och purjolöken i grytan. 
  9. På med massor med sweet chilisås. 
  10. Ner med paprikorna i grytan.
  11. Häll över grädden och låt koka in. Puttra. Smaka av med sweet chilisås.
  12. När grytan börjar bli klar, det ser du på hur grädden har kokat in, så häller du i ett gäng med cashewnötter.
  13. Givetvis har du gjort ris under tiden.
  14. Alltså servera med ris och sweet chilisås.
Superlätt och supergott :-P *markerar inlägget och kopierar innan jag skickar*

Kan bara hålla med, supergott och superlätt!!!!

7 januari 2014

Äggost och Hönökakor

Okej, så egentligen är det Tjörnkakor men de smakar som de Hönökakor jag brukade köpa hemma i Göteborg förr i världen, så därför kallar jag dem för just Hönökakor. Dottern yttrade imorse: "Det här var jättegott bröd pappa! Smakar som lussebullar!"

De helt ljuvliga Hönökakorna förutsätter dock att man gör Äggost, en  traditionell efterrätt Bohusländsk, först eftersom degvätskan är vasslen från äggosten. Man måste också stjälpa upp äggosten i en speciell form och det är väl där många stupar...


Äggost brukar vara rätt omständigt och tidsödande att göra eftersom man skall koka äggblandningen till den skär sig riktigt ordentligt. Alltså inget jag brukar orka göra och inte gjort på tjugo år, men så berättade lillasyster att hon hittat ett recept för microvågsugnar. Jag känner då ingen skillnad!

Berits äggost
  • 5 ägg
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 dl grädde
  • 1,5 l röd mjölk
Blanda i en bunke med en visp. In i micron på högsta effekt (ca: 850 W) i 30 min (då skär den sig och bli klumpig). Ös upp i formen med hålslev, platta till med vanlig sked så ett den blir mer "finfördelad" och inte så "kornig" och få upp så mycket vätska som möjligt. Varva varje lager med lite socker ca: 0,5 till 1 msk och låt stå över natten och rinna av.


Ingers Tjörnkakor
(ca: 20 hela och 40 halvor..)
  • 3 pkt jäst
  • 400 g smör
  • 2,25 l degvätska
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 tsk salt
  • 3 kg vetemjöl
Blanda som vanligt, låt jäsa 30-40 min, dela upp degen och kavla ut till runda kakor, ca 40 cm i diameter och ca: 0,5 cm tjock. Nagga ordentligt med gaffel så slipper bröden se ut som ballonger när du tar ut dem från ugnen. Jäs en stund till (de första kakorna har nästan jäst färdigt innan du hunnit kavla ut alla). Grädda näst längst ned i ugnen 275 grader i 5-6 min. En plåt i taget