En Kalle klassiker! Så enkelt, så snabbt och så gott! Och det bästa av allt, receptet fungerar till alla sorters bär och frukter så man kan följa säsongens växter allteftersom de mognar i trädgården.
En rabarberpaj är alltid rabarberpaj, men jag undrar om inte favoriten är björnbär/blåbär. Den är smarrig!
Ugnen brukar jag sätta på 200 grader, men det kanske räcker med 175.
Först rensar jag frukten/bären och om det behövs delar dem. rabarberna brukar jag skära i-2 cm bitar.

Jag har inget exakt mått på mängden frukt/bär, de skall täcka botten på en form. Så man får anpassa formen efter tillgång istället ;)

Sen blandar jag två delar mjöl och en del socker. Eventuellt har jag 1 tsk vaniljsocker också. Till pajen idag använde jag 5dl vetemjöl och 2,5dl socker.
Det bör vara så mycket att det täcker bären eller frukten.

Sen tar man fram en osthyvel och ett smörpaket och hyvlar av bitar som man täcker härligheten med.


In i ugnen, nånstans i mitten brukar bli bra. Sen skall den stå inne tills den får fin färg. Bara för att jag visste att jag skulle blogga om det satte jag klockan på 20 min, men då var den inte alls klar.

Så jag lät den stå inne en stund till. Jaja, en stund blev 10 minuter men det hade säkert gått bra med 15 också. Gräddningstid är alltså nånstans mellan 30-35 min.

Andra bär/frukter
Rabarber och lingon är ju lite sura, så där gör det inget om man får lite mer socker. Björnbär, jordgubbar, hallon och blåbär brukar vara lite sötare och då blir det lätt lite för sött om man har i lite för mycket socker. När jag gör äpplepaj brukar jag skiva den i tunna bitar och varva med kanel/socker blandning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar