Okej, så egentligen är det Tjörnkakor men de smakar som de Hönökakor jag brukade köpa hemma i Göteborg förr i världen, så därför kallar jag dem för just Hönökakor. Dottern yttrade imorse: "Det här var jättegott bröd pappa! Smakar som lussebullar!"
De helt ljuvliga Hönökakorna förutsätter dock att man gör Äggost, en traditionell efterrätt Bohusländsk, först eftersom degvätskan är vasslen från äggosten. Man måste också stjälpa upp äggosten i en speciell form och det är väl där många stupar...
Äggost brukar vara rätt omständigt och tidsödande att göra eftersom man skall koka äggblandningen till den skär sig riktigt ordentligt. Alltså inget jag brukar orka göra och inte gjort på tjugo år, men så berättade lillasyster att hon hittat ett recept för microvågsugnar. Jag känner då ingen skillnad!
Berits äggost
- 5 ägg
- 1,5 dl gräddfil
- 1 dl grädde
- 1,5 l röd mjölk
Blanda i en bunke med en visp. In i micron på högsta effekt (ca: 850 W) i 30 min (då skär den sig och bli klumpig). Ös upp i formen med hålslev, platta till med vanlig sked så ett den blir mer "finfördelad" och inte så "kornig" och få upp så mycket vätska som möjligt. Varva varje lager med lite socker ca: 0,5 till 1 msk och låt stå över natten och rinna av.
Ingers Tjörnkakor
(ca: 20 hela och 40 halvor..)
- 3 pkt jäst
- 400 g smör
- 2,25 l degvätska
- 2,5 dl socker
- 1,5 tsk salt
- 3 kg vetemjöl
Blanda som vanligt, låt jäsa 30-40 min, dela upp degen och kavla ut till runda kakor, ca 40 cm i diameter och ca: 0,5 cm tjock. Nagga ordentligt med gaffel så slipper bröden se ut som ballonger när du tar ut dem från ugnen. Jäs en stund till (de första kakorna har nästan jäst färdigt innan du hunnit kavla ut alla). Grädda näst längst ned i ugnen 275 grader i 5-6 min. En plåt i taget
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar